Weg met belemmerende overtuigingen. Pak jouw podium!

Ik kwam al jaren bij een koffietent en groette altijd vriendelijk de eigenaresse. Op een dag, terwijl ze op de gebruikelijke manier zei dat het goed met haar ging, zag ik aan haar dat ze het moeilijk had. Dat zou ze niet zomaar toegeven omdat ze de gastvrouw is en daarnaast kenden we elkaar oppervlakkig, dus waarom zou ze. Ik kocht een prachtige bos bloemen om haar te laten zien dat ze niet alleen is en dit verdiend. Toen ik die haar overhandigde sprongen de tranen in haar ogen en ze vertelde haar verhaal. Sindsdien hebben we een fijne band en jaren later hebben we het nog steeds over dat moment. We netwerken zelfs zakelijk samen.  

Zij die hun verhaal vertellen, regeren de wereld

Omgekeerd gebeurde mij hetzelfde. Ik rende altijd vrolijk door en wilde nooit zeuren of mensen lastigvallen. Toen ik een periode met mezelf in de knoop zat en ermee aan de slag ging, besloot ik mezelf kwetsbaarder op te stellen. En hoe moeilijk ik dat ook vond, er gebeurde iets magisch. Mensen namen de tijd voor mijn verhaal en vertelden op hun beurt hun verhaal. Deze momenten van contact, van verbinding en persoonlijke interesse hebben mij zo geholpen. Sterker nog, het inspireerde mij het beste uit mezelf te halen. Een beter mens te worden. En ik wilde anderen daar ook mee helpen. Het gaf mij het inzicht dat we allemaal een verhaal hebben en behoefte aan gezien en gehoord worden. Ik vind echt dat het hierom draait in het leven. De connectie met elkaar. Om elkaar te stimuleren, inspireren en verder te helpen.

Als iedereen een stukje positiviteit, oprechte aandacht
en enthousiasme verspreidt, maken we de wereld mooier.
Dan halen we het beste uit onszelf en de ander.

Van belemmerende naar helpende overtuigingen

Zakelijk gaat het ook beter sinds ik mezelf volledig omarm en meer laat zien. Er werd me altijd verteld dat ik een vlinder was. Dat ik me zakelijker moest opstellen. Ik probeerde me te conformeren. Maar het paste niet bij me en kwam dus niet goed over bij mensen. Mijn belemmerende overtuiging was dan ook dat ik niet goed genoeg was om mezelf te kunnen zijn en er niet bij hoorde. Op het moment dat ik besloot: ik ben wel goed genoeg en ging werken zoals het bij me past en daarover ging vertellen gebeuren de mooiste dingen. En het grappige is… soms heb ik gesprekken bij bedrijven en gaat het niet eens over de inhoud. We gaan meteen de diepte in en maken connectie op persoonsniveau. Sinds ik doorheb hoe dat werkt trek ik de mooiste opdrachten en mensen naar me toe.

En natuurlijk moet je zakelijk weten waar je het over hebt. Natuurlijk moet je je kennis op peil houden, trends volgen en resultaten leveren. Ik mag ervan uitgaan dat je die basis op orde hebt. Maar je wil werken met mensen bij wie je het gevoel hebt dat je samen in een sprong over een wolkenkrabber kunt springen. En dat kan alleen als je elkaar leert kennen en aansluit op elkaars energie. Dan ontstaan de beste ideeën, projecten, presentaties, workshops, strategieën en plannen. Dat is echt zo gaaf.

Een overtuiging is een manier van denken die we gedurende ons leven leren. Ze kunnen veranderen doordat je dingen meemaakt, ouder wordt, opleidingen volgt, reist of mensen ontmoet. Sommige overtuigingen zijn handig, en sommige zijn niet meer houdbaar en dus onhandig en belemmerend. Meestal heb je zelf niet eens door dat je jezelf hiermee belemmert. Je gelooft nou eenmaal dat het zo is. Als je ze herkent kun je ze ombuigen naar helpende overtuigingen, met als resultaat dat je vooruitkomt in het leven, dat je een plezieriger gevoel hebt en dat meer lukt. Voorbeelden zijn: ik mag geen fouten maken. Iedereen moet mij aardig vinden. Ik kan het niet alleen. Mijn ellende komt door externe factoren. Onzekerheid moet je mijden. 

Wees een inspiratiebron door jouw verhaal te vertellen

Dus… aan welke gedachte geef jij invulling? Stel dat jij denkt: “Ik ben niet goed genoeg”, zorg er dan voor dat je je plek inneemt. Dat je je angst omzet in kracht: “Ik ben goed genoeg”. Alles wat je aandacht geeft groeit, ook jouw mindset. Maak van je belemmerende overtuiging een helpende overtuiging.

Waarom denk je dat biografieën het zo goed doen? Mensen leefden op een bepaalde manier. Er overkwam ze iets of ze gingen een proces door dat hun ogen openden en vervolgens wilden ze nooit meer terug naar hoe het was. Omdat het nu zoveel beter is. Zij vertellen hun verhaal en wij leren daarvan.

En ik wil ook jouw verhaal horen. Alleen al door jouw verhaal te vertellen inspireer en help je anderen. Geloof erin dat je nu al een inspiratiebron bent. Voel dat je de wereld veel te brengen hebt. En niet zozeer door het resultaat, juist ook door te vertellen welke weg jij aflegt. Door alle keuzes die jij hebt gemaakt in jouw leven, sta je waar je nu staat. Dat is toch super!

Jij bent een badass! Omarm jezelf als coach, consultant of professional omdat zoveel mensen keuzestress hebben. Jij kunt ze vanuit ervaring, kennis en persoonlijkheid helpen. Jij bent de beste voor de persoon die het aan je vraagt.

Houd je gedachten gericht op jouw doel. Doe alles waarvan je weet hoe je het moet doen en om ervoor te zorgen dat het gebeurt, besluit met vastberadenheid dat het zal gebeuren, en houd kansen in de gaten.

Tijd om te vliegen

Is jouw verhaal vanuit kwetsbaarheid vertellen eng? Hell yeah. Natuurlijk is dat spannend. Maar ik beloof je… je merkt achteraf dat het best meevalt en dan ga je zo hard vliegen. Verander wat je gelooft en vertel je verhaal vanuit enthousiasme. En het gaat er niet om dat je verhaal perfect is. Het gaat erom dat het jouw verhaal is. Als jij jezelf bent, kan het nooit misgaan. Enjoy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik hou ervan om te creëren en inspireren. En daarin wissel ik graag af. Van korte, pakkende post om je mee te nemen in mijn wereld tot longreads voor diepgaande inzichten. En van video’s met hot tips tot mijn podcast waarin ik mensen interview en mijn mening deel.

Nieuwsbrief

Download de weggever ONTDEK JOUW MISSIE en zet een eerste stap naar zakelijk succes. Enjoy!

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang tips en verhalen om van jezelf een badass personal brand te maken voor meer impact en meer klanten.