Twee dingen die je moet weten om het podium te ownen

Ow, en een belangrijke vraag

Daar stond ik dan. Op een zeepkist op te hoge hakken en een belachelijk grote zilveren rok. Waarom had ik dit ook alweer aan? Branding baby. Fuck branding, dacht ik op het moment dat driehonderd man mij aankeek. Ik mocht vijf minuten mijn verhaal pitchen. Bang om als dom blondje over te komen dreunde ik wat trends en cijfers op. Dat ik daardoor geen connectie maakte met het publiek, maakte mij licht in mijn hoofd. Het liefst rende ik richting uitgang. Dat deed ik dan ook na vijf minuten en belde huilend mijn therapeut. “Goed zo Denise, ik ben trots op je. Nu kun je groeien.” Op dat moment leerde ik twee belangrijke lessen:

  1. Lef heeft niets met vaardigheden te maken. Het is niet dat je het niet kan. Je durft het niet. De drempel om het te doen heeft te maken met onze gedachten, overtuigingen en angsten.
  2. De personen die dit wel doen, doen dit ook niet zonder angst en onzekerheid. Maar hebben deze (deels) overwonnen door simpelweg te doen en oefenen.

Op deze twee punten ga ik hierna in. Neem eerst even de tijd eerlijk antwoord te geven op deze vraag:

Wat kost het je als je het niet doet?

 

Lef heeft niets met vaardigheden te maken

Het was mijn droom om zelfverzekerd op het podium te staan. Enthousiast meldde ik mij aan voor die pitchwedstrijd. Ik ervaarde een euforisch gevoel dat ik was geselecteerd, gevolgd door gevoelens van angst: “Straks sta ik daar. Kijkt iedereen me aan. Ik word vast knalrood. Ik kom niet uit mijn woorden. Ze vinden me een loser. Ik raak mijn verhaal kwijt en verlies de controle. Iedereen ziet me afgaan en denkt: wat een dom blondje.”

Alleen al bij de gedachte van op die zeepkist staan vertelde ik mezelf allerlei verhalen. En ik ging ze nog geloven ook. Wat denk je? Ik ging met die overtuigingen vol angst en zwetend het podium op. Het waren geen helpende, maar belemmerende overtuigingen. Toch was ik dankbaar voor deze ervaring, want:

  1. Ik had het verdikkeme gewoon gedaan en volgehouden. Nee, niet zoals ik wilde, maar ik stond er wel.
  2. Omdat ik het had gedaan, was ik gedreven om het de volgende keer beter te doen en wist ik nu wat ik beter wilde doen.
  3. Ik leefde nog steeds. Het was dus niet zo erg als ik vooraf dacht.

Het mooiste cadeau was nog dat er tijdens de borrel achteraf mensen naar me toe kwamen om mij te bedanken voor mijn energie en om te linken. Zo hard als ik mezelf beoordeelde, zo moedig vonden anderen dat ik daar stond.  En ze waren ook nog eens blij met een aantal trends die ik met ze deelde.

In de aanloop naar mijn Unshakable Zichtbaar Event sprak ik een aantal vrouwen. Als ik ze vraag waar ze aan willen werken krijg ik dingen terug als: “Voor mijzelf beginnen brengt ineens onzekerheid met zich mee. Ik wil meer voor mijn waarde staan. Ik ben goed in mijn werk, maar dat podium ownen blijft spannend. Ik zou het persoonlijker willen maken, maar ben bang voor wat mensen vinden. Ik zou mijn eigen aanbod beter willen claimen, maar jeetje, wat komt dat dichtbij.”

Als jij dit soort gedachten ook wel eens ervaart, pak dan nu pen en papier. Net als in cognitieve gedragstherapie wil ik je dit vragen:

  1. Welke gedachten houden jou tegen om te doen wat jij wilt doen?
  2. Toets ze vervolgens: is dit echt waar? Wat is het bewijs daarvoor dan?

 

Weet: jij bent niet jouw gedachten.

 

 Oefenen en vertrouwen op jezelf maakt je zekerder

Mijn opa is 97 jaar en woont in Las Palmas. Hij wilde pensioneren in een warm land en dat begrijp ik maar al te goed. Heerlijk hoor, ouder worden met de zon elke dag op je huid En ok, hij ontmoette een bijzondere Canarische dame. Als luitenant-kolonel bij de Marine voer hij de hele wereld over. Tijdens een diner vorig jaar was zijn belangrijkste advies:

“Doe zo snel en vaak mogelijk de spannende dingen, zoek uit wat bij je past en word een steviger en gelukkiger persoon.”

Van alle kennis die hij heeft is dit de meest wijze les? “Ja”, antwoorde hij. “Want kennis is macht, maar karakter zoveel meer.” En karakter bouw je op door dingen aan te gaan die op je pad komen in het leven en die je spannend vindt.

Als jij anderen ziet doen wat jij graag zou willen, denk dan niet dat het ze gemakkelijk afgaat. Of in ieder geval niet altijd gemakkelijk is afgegaan. Natuurlijk, er zitten podiumtijgers tussen die van kleins af aan al zonder gêne het podium pakken. Maar de meesten van ons:

  • Werden ook misselijk de allereerste keer. Alleen werd het bij elke keer een stuk minder erg. Het is echt een kwestie van doen.
  • Zijn nog steeds zenuwachtig bij elke presentatie, alleen hebben de tools geleerd dit onder controle te houden en vooral meer te vertrouwen op zichzelf.

 

Het is dus echt een kwestie van oefenen. En hoe sneller en vaker jij doet wat jij spannend vindt, hoe zekerder jij wordt. Je ontdekt steeds meer wat wel en niet bij je past en daardoor voel je je nog sterker. Tot het moment dat je denkt: niemand kan mij meer iets maken. Want hey, het is jouw verhaal. En als je iets dichtbij jezelf houdt, kan het toch niet mis gaan?

Ik merk het nu in heel mijn zijn. Natuurlijk, ik heb nog mijn onzekerheden, angsten en belemmerende overtuigingen. Maar toen ik jaren geleden na mijn scheiding op vakantie ging met mijn meisjes kon ik zo van ze genieten. Maar ik ervaarde ook momenten van intens verdriet, eenzaamheid en onmacht. Ik heb hard gewerkt, maar nu weet ik zeker dat ik ben waar ik moet zijn en kan vanuit bewustzijn en rust de hele dag naar ze kijken.

En mijn Unshakable Zichtbaar Event… Die wil ik al een hele tijd organiseren. Nu weet ik dat ik het kan dragen, na veel coaching, oefenen, vallen en weer opstaan. Eerder was dat me niet gelukt.

Dus wat doe jij het liefst? Wat houdt je tegen? Tuurlijk, je kunt het vermijden of uitstellen. Maar je blijft met dezelfde angsten en onzekerheden rondlopen. En ik geloof erin dat je ze alleen maar voedt, hoe langer je het uitstelt.

Hoe fijn is het als je kunt oefenen in een veilige omgeving? Een omgeving van stoere, slimme vrouwen die ook meer het podium willen pakken. En met podium bedoel ik niet alleen letterlijk het podium. Het kan zijn dat je online meer zichtbaar wilt zijn of jezelf simpelweg meer wilt laten horen in vergaderingen of op feestjes.

Aan de slag met een ijzersterke positionering en magnetische branding. Zodat je unshakable zichtbaar bent.

Dus nogmaals vraag ik je dit: wat kost het je als je het niet doet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik hou ervan om te creëren en inspireren. En daarin wissel ik graag af. Van korte, pakkende post om je mee te nemen in mijn wereld tot longreads voor diepgaande inzichten. En van video’s met hot tips tot mijn podcast waarin ik mensen interview en mijn mening deel.

Nieuwsbrief

Download de weggever ONTDEK JOUW MISSIE en zet een eerste stap naar zakelijk succes. Enjoy!

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang tips en verhalen om van jezelf een badass personal brand te maken voor meer impact en meer klanten.